Fülöp herceg odalán

A királyi hitves szerepét Nagy-Britanniában a leghosszabb ideig betöltő férfi pályáját végigtekintve felvázoljuk, hogy mi minden történt ez idő alatt.

Esküvőjükön, 1947-ben Erzsébet hercegnő szeretetet, gondoskodást és engedelmességet ígért Philip Mountbattennek, az edinburghi hercegnek, aki előző nap nyerte el ezt a címet. Attól, hogy a leendő uralkodó az „engedelmesség” szót használta, abban az időben néhányan felvonták a szemöldöküket, bár a házaspár tagjainak egymáshoz való hivatalos viszonyát csak hat évvel később, a királynő koronázásán mondták ki, amikor Fülöp letérdelt a felesége elé, és megesküdött, hogy „hűséges alattvalója lesz”. A Daily Mirror szerint „ez volt a szertartás egyik legmeghatóbb pillanata”.

Ez a gesztus nem volt teljesen példátlan, de egészen Anna királynő 1702-es koronázásáig kell visszamennünk, hogy még egy példát találjunk arra, amikor egy királyi férj nyilvánosan így tiszteleg a felesége előtt. Erzsébet esetében ez igazán nagy nyilvánosság előtt történt. Több mint 20 millióan nézték a templomi szertartást a televízióban (ekkor még csak 2 millió előfizető volt), vagyis a lakosság 88 százaléka nézte vagy hallgatta a BBC közvetítéseit. A felesége előtt térdelő férfi láttán, írta az egyik újság, „érzékelhető izgalom futott végig a gyülekezeten”, és hasonló borzongás járta át országszerte az otthonokat is.

🔒 A teljes cikk a BBC History 2023. júniusi számában olvasható.

Shopping Cart
FIZESSEN ELŐ A BBC HISTORYRA!