II. Erzsébet temetésének történelmi háttere

Az embereket világszerte lenyűgözte II. Erzsébet tavaly szeptemberi temetésének mérete és pompája, a szertartás, amely határozottan követte az évszázados brit királyi hagyományokat. Cikkünkben felfedjük, hogy az ilyen események hogyan változtak – és maradtak mégis ugyanazok – nemzedékről nemzedékre.

II. Erzsébet 2022. szeptember 19-én lezajlott temetése rekordok sorát döntötte meg. Ez volt az Egyesült Királyság legnagyobb biztonsági művelete: a fővárosban 10 ezer rendőrt sorakoztattak fel. A világ vezetői közül 500-an voltak jelen, és közel 6 ezer katona vett részt a nagy gonddal megkoreografált műveletben. Röviden: ez volt a brit történelem legnagyobb és leglátványosabb királyi temetése – II. Erzsébet leghosszabb ideig tartó uralkodásához illően, amely egyben a feljegyzett történelemben a második leghosszabb bizonyított uralkodás XIV. Lajos francia királyé mögött, s így a női uralkodók közötti elsőséget is jelenti.

A ceremónia joggal bizonyulhat a legnagyszabásúbb brit királyi temetésnek. Mivel a jelek szerint III. Károly uralkodásával a monarchia egy szerényebb, igénytelenebb változata lép színre, valószínűleg többé nem látunk ehhez hasonlót. A bizonyára példátlan méretű esemény azonban a királyi temetéseket övező évszázados hagyományokból következett.

Az egyik legkorábbi temetkezési helyre, ahonnan részletes tárgyi leletek maradtak fenn, a suffolki Sutton Hoo-ban bukkantak rá a második világháború küszöbén. A régészek itt egy páratlanul gazdag 7. század eleji sírt tártak fel. Az óriási hajóba, amely a túlvilágra volt hivatott átvinni az elhunytat, nemesfémekből készült, ékkövekkel kirakott hangszereket és bonyolult faragással díszített fegyvereket raktak. A skandináv diplomáciai ajándékok nagy tiszteletben álló, jó kapcsolatokkal rendelkező személyre utalnak, a római császárok által viselt mintára készült vállcsatok pedig a hatalom jelképei. Ezek együtt kivételesen magas (valószínűleg uralkodói) rangú személyt jeleznek – talán kelet-Anglia királyát, Rӕdwaldot.

🔒 A teljes cikk a BBC History 2023. júniusi számában olvasható.

Shopping Cart
FIZESSEN ELŐ A BBC HISTORYRA!