II. Erzsébet és a megváltozott világ – 2023/6.

A rekordok királynője több mint 70 éven át uralkodott Nagy-Britanniában – ezzel nem csupán országának uralkodóin, de történelmi forrásokkal igazolható módon XIV. Lajoson kívül a világ valamennyi királyán és királynőjén túltett. De mi történt az országgal és a világgal 1952–2022 között? Hogyan testesítette meg Erzsébet az állandóságot? Mennyire tartotta számon a királyi család magyar őseit, és miért volt fontos 1993-as magyarországi látogatása? Milyen hatással voltak a monarchiára a királyi család botrányai és Diána halála? Többek között ezeket a kérdéseket járják körül összeállításunk történész szerzői.

BBC History előfizetés

Anna Whitelock bemutatja a korszakot, amelyben Nagy-Britannia felismerhetetlenségig megváltozott – csak a királynője nem. Különleges jelentősége volt Erzsébet magyarországi látogatásának 1993-ban. Jeszenszky Géza felidézi és kontextusba helyezi a vele és a későbbi III. Károly királlyal való találkozást. Mit mond nekünk az ország állapotáról a Diána hercegné 1997-es halálát követő érzelmi megnyilvánulás? Dominic Sandbrook vizsgálja meg a kérdést. A királyi hitves szerepét a legtovább betöltő Fülöp herceg pályáját végigtekintve Alwyn Turner felvázolja, mi minden történt ez idő alatt. Tracy Borman a királynő tavaly szeptemberi temetése kapcsán felfedi, hogy miként változott a királyi temetések tradíciója az elmúlt századok során.

JAPÁN–MAGYAR ROKONSÁG? – Tóth Gergely nyújt betekintést a 150 éve terjedő áltudományos japán–magyar rokonságeszmék izgalmas természetrajzába.

A FÓBIÁK TÖRTÉNETE – Kate Summerscale öt fóbia több évszázados történetét tekinti át abból a szemszögből, hogy mit tárnak fel az emberi elméről.

KALÓZOK ARANYKORA – Mi váltotta ki a tengeri fosztogatás hatalmas hullámát 1670–1730 között? Rebecca Simon ad feleletet.

KISSINGER 100 – Diplomáciai zseni vagy erkölcstelen cselszövő a most 100 éves, az amerikai külpolitika irányításában évtizedekig meghatározó befolyással rendelkező Henry Kissinger? Csunderlik Péter elemzése.

PAPP GÁBOR EMLÉKÉRE – Születésének 80. évfordulóján 2020-ban elhunyt főszerkesztőnk, Papp Gábor emlékezetes és tanulságos írásaiból válogattunk.


ÚJ SOROZAT! BUDAPEST TÖRTÉNETE – A 150 évvel ezelőtti városegyesítésre emlékezve, hat fejezeten keresztül mutatjuk be a mai Budapest történetét, a település kezdeteitől a rendszerváltásig. A harmadik részben Sudár Balázs a török kori Buda viszontagságait taglalja.

A HONFOGLALÓ MAGYAROK – Interjúsorozatunkban a honfoglaló magyarokat mutatjuk be a téma legavatottabb szakemberei segítségével, akik tudományáguk legújabb eredményeit összegzik. A hatodik részben Kenessei András a honfoglalók vallásáról kérdezi Hoppál Mihályt.

ÉVFORDULÓK – Csunderlik Péter három fontos eseményről ír: 200 éve született Adam Smith, a modern közgazdaságtan „alapító atyja”, 75 éve jött létre a Magyar Dolgozók Pártja, és 120 éve született George Orwell antitotalitárius író.

VELÜNK OMLÓ TÖRTÉNELEM – Magyarország – ezer csodája mellett – a kastélyromok földje is. Sorozatunkból ezek közül mutatunk be néhányat. A tizedik részben a pósteleki Wnckheim–Széchényi-kastély kerül terítékre.

RÓMA CSÁSZÁRAI – Sorozatunkban a Római Birodalom legismertebb egyeduralkodóit elevenítjük meg, a császárságot megalapozó Julius Caesartól Nagy Constantinusig. A tizedik részben a filozófus császár Marcus Aureliust mutatjuk be.

KI GONDOLNÁ? – Alig ismert sztorik, izgalmas históriák, új eredmények.

Shopping Cart
FIZESSEN ELŐ A BBC HISTORYRA!