Bűnbakok a magyar történelemben – 2023/8.

Szent István korától a 20. századig tekintjük át, hogy kiket és miért tartottak felelősnek a magyar történelem egyes időszakaiban. Mi volt a középkori királynék „bűne”? Ki ölhette meg Mátyás királyt? Ki miatt vesztettük el a mohácsi csatát? Hogyan lett Görgei Artúr a szabadságharc „árulója”? Miért hibáztatták Tisza Istvánt és Károlyi Mihályt? Négy magyar történész avat be a részletekbe.

BBC History előfizetés

A hanyatló időszakokért, nagy királyaink haláláért és a vesztes csatákért sokszor egy-egy bűnbakot tettek felelőssé. Kanyó Ferenc mutatja be a középkori magyar történelem leggyűlöltebb alakjait. Miért épp Görgei lett a szabadságharc „kinevezett” árulója? Hol és hogyan született meg az árulási vád? Mik voltak a legfőbb vádpontok? Hermann Róbert keresi a választ. Az 1918-ban meggyilkolt Tisza István a magyar történelem egyetlen miniszterelnöke, aki merénylet áldozata lett. Miért került a célpontba? Ifj. Bertényi Iván elemzése. Az őszirózsás forradalom katonapolitikája évtizedek óta heves vitákat vált ki. Révész Tamás vág rendet a Károlyi Mihály kormányát érő vádak között.

A VILÁG TETEJÉN – A Mount Everest megmászásának idei 70. évfordulója kapcsán Robin Ashcroft számba veszi az első sikeres csúcstámadással együtt járó kihívásokat, tragédiákat és diadalokat.

BIRODALMAK VÉGZETE – Jonathan Kennedy hat olyan történelmi pillanatot vázol fel, amikor egyes betegségek kulcsszerepet játszottak fontos kulturális, politikai és gazdasági átalakulásokban, civilizációkat emeltek fel vagy döntöttek meg.

LENÉZETT ŐSÖK – Rebecca Wragg Sykes szerint az a mód, ahogyan az elmúlt 150 évben ábrázoltuk a neandervölgyieket, rólunk legalább annyit árul el, mint róluk.

ISTEN ÍTÉLETE – Blessin Adams arról ír, hogyan születtek bírósági ítéletek a kora újkorban a csodás jelekként értelmezett madártámadások, szellemjárások és vérző holttestek eredményeként.

IZRAEL SZÜLETÉSE – Matthew Hughes mutatja be, miként ért véget az 1917 óta tartó palesztinai brit mandátum és született meg Izrael Állam.


ÚJ SOROZAT! BUDAPEST TÖRTÉNETE – A 150 évvel ezelőtti városegyesítésre emlékezve, hat fejezeten keresztül mutatjuk be a mai Budapest történetét, a település kezdeteitől a rendszerváltásig. Az ötödik részben Gyáni Gábor vázolja fel a városegyesítéstől, a modern Budapest kialakulásától a második világháborúig terjedő időszakot.

ÉVFORDULÓK – Csunderlik Péter három fontos eseményről ír: 40 éve mutatták be az István, a király című rockoperát, 80 éve született Robert De Niro és 70 éve robbantották fel az első szovjet hidrogénbombát.

A HONFOGLALÓ MAGYAROK – Interjúsorozatunkban a honfoglaló magyarokat mutatjuk be a téma legavatottabb szakemberei segítségével, akik tudományáguk legújabb eredményeit összegzik. A nyolcadik részben Kenessei András a honfoglalók nyelvéről kérdezi Hoffmann Istvánt.

VELÜNK OMLÓ TÖRTÉNELEM – Magyarország – ezer csodája mellett – a kastélyromok földje is. Sorozatunkból ezek közül mutatunk be néhányat. A tizenkettedik részben a bakonyszombathelyi Esterházy-kastélyról írunk.

RÓMA CSÁSZÁRAI – Sorozatunkban a Római Birodalom legismertebb egyeduralkodóit elevenítjük meg, a császárságot megalapozó Julius Caesartól Nagy Constantinusig. A tizenkettedik részben a keresztényeket üldöző Diocletianust állítjuk pellengérre.

KI GONDOLNÁ? – Alig ismert sztorik, izgalmas históriák, új eredmények.

Shopping Cart
FIZESSEN ELŐ A BBC HISTORYRA!