A Vatikán és a világi hatalom – 2023/5.

Miért harcoltak egymás ellen a pápák és a német-római császárok a középkorban? Hogyan sikerült a pápának szó szerint térdre kényszeríteni a császárt a Canossa-járáskor? Miként küzdöttek a 19–20. században a pápák a világi hatalomért? Hogyan jött létre a modern Pápai Állam? Történészek adnak feleletet az összes felmerülő kérdésre.

BBC History előfizetés

Tom Holland az Appenninekben levő erődhöz, Canossához vezető utat követi nyomon, ahol az egyház és állam közötti nagy összeütközés hozzájárult mai világunk kialakulásához. Juhász Balázs veszi végig, mi történt az 1870-től az 1929-es lateráni egyezményig terjedő időszakban, amíg a pápák sikertelenül küzdöttek a politikai hatalomért.

AKCIÓBAN A TITKOS ÜGYNÖKÖK – Öt cikkben mutatjuk be, hogyan alakultak meg és miként működtek a modern titkosszolgálatok, a kommunista Szovjetuniótól a náci Harmadik Birodalomig, milyen sikerek és kudarcok kísérték akcióikat a második világháborúban vagy akár a „magyar tengernél”, a Balatonon. Boda József kimutatja, hogy a kiugró létszám miként viszonyult az NKVD és a KGB eredményességéhez. A Gestapo az utókor számára egybeforrt a tökéletesen működő rendőrállammal és a terrorgépezettel. Vitári Zsolt elemzése. Giles Milton utána járt, milyen kiképzést kaptak az SOE kommandósai, akik az egyik legsikeresebb szabotázsakciót hajtották végre a náci atomprogram ellen. A Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA 1947-es megszervezésével Richard H. Immerman szerint a játékszabályok örökre megváltoztak. Slachta Krisztina tudósít a keletnémet Stasi nemzetközi hálózatának kiépítéséről, működtetéséről és a Balatonnál is folytatott konspirációjáról.


BUDAPEST TÖRTÉNETE – A 150 évvel ezelőtti városegyesítésre emlékezve, hat fejezeten keresztül mutatjuk be a mai Budapest történetét, a település kezdeteitől a rendszerváltásig. A második részben Szende Katalin ír a középkori Buda és környéke városfejlődéséről.

A HONFOGLALÓ MAGYAROK – Interjúsorozatunkban a honfoglaló magyarokat mutatjuk be a téma legavatottabb szakemberei segítségével, akik tudományáguk legújabb eredményeit összegzik. Az ötödik részben Kenessei András a honfoglalók öltözködéséről és hitéről kérdezi B. Szabó Jánost és Sudár Balázst.

ÉVFORDULÓK – Romsics Ignác két fontos eseményt vizsgál, amelyek 50 éve történtek: Lukács György tanítványait elbocsátják és kizárják a pártból, továbbá összeül a Watergate-botrányt kivizsgáló amerikai szenátusi bizottság.

VELÜNK OMLÓ TÖRTÉNELEM – Magyarország – ezer csodája mellett – a kastélyromok földje is. Sorozatunkból ezek közül mutatunk be néhányat. A kilencedik részben a széplaki Mikos-kastély kerül terítékre.

RÓMA CSÁSZÁRAI – Sorozatunkban a Római Birodalom legismertebb egyeduralkodóit elevenítjük meg, a császárságot megalapozó Julius Caesartól Nagy Constantinusig. A kilencedik részben a „béketeremtő” Hadrianust mutatjuk be.

KI GONDOLNÁ? – Alig ismert sztorik, izgalmas históriák, új eredmények.

Shopping Cart
FIZESSEN ELŐ A BBC HISTORYRA!