Perzsa Birodalom – 2023/7.

Minden korábbinál nagyobb területet és lakosságot hajtott uralma alá a Kr. e. 1. évezred közepén az Óperzsa Birodalom. Mi volt az Akhamenida-dinasztia sikerének titka? Tényleg „családi vállalkozásban” működtették a birodalmat? Kegyetlen zsarnokok voltak, vagy éppen a népek együttélésének bajnokai? Miért háborúztak a görögökkel? Szerzőink több oldalról is megvizsgálják e kérdéseket.

BBC History előfizetés

Lloyd Llewellyn-Jones annak az iráni dinasztiának a történetét meséli el, amelyik létrehozta a világtörténelem addigi legnagyobb birodalmát. Számos csatája és főszereplője utóbb legendává vált. A Kr. e. 5. században zajló görög–perzsa háborúk históriájában Kertész István tesz rendet. Nemcsak hatalmával, de építészetével, művészetével is elkápráztatta a világot. Sárközy Miklós a teremtő perzsa képzelet útjait járja be. Laska Pál pedig arról ad ízelítőt arról, hogy miként jelennek meg az ókori perzsák a modern filmekben.

MAGYAR FŐNEMESEK OTTHON – A gyermekkorban készített magyar főnemesi portrék gyakran előrevetítették az illetők pályáját. Varga Kálmán tekint be a leghíresebb nemesi famíliák 17–19. századi szalonjába.

MERÉNYLETEK VIKTÓRIA ELLEN – Bob Nicholson megvizsgálja, mi állhatott a 63 éven át uralkodó Viktória angol királynő elleni sorozatos gyilkossági kísérletek hátterében.

MEGLEPŐ KÖZÉPKOR – Hatalmas fejlődést hozott a középkor, a tudományos ismeretektől egészen az önérzet felébredéséig. Mindez újrafogalmazta, mit is jelent embernek lenni, állítja Ian Mortimer.

HÁBORÚ A CSENDES-ÓCEÁNON – Az 1942-es midwayi csata a szövetségesek egyik legünnepeltebb győzelme lett a második világháborúban. De – teszi fel a kérdést Evan Mawdsley – valóban sokkal erősebb ellenfelet győzött le az amerikai flotta?


ÚJ SOROZAT! BUDAPEST TÖRTÉNETE – A 150 évvel ezelőtti városegyesítésre emlékezve, hat fejezeten keresztül mutatjuk be a mai Budapest történetét, a település kezdeteitől a rendszerváltásig. A negyedik részben Csorba László a 19. századi Pest és Buda fejlődését mutatja be a városegyesítés küszöbéig.

ÉVFORDULÓK – Csunderlik Péter két fontos eseményről ír: 70 éve írták alá a koreai háborút befagyasztó panmindzsoni fegyverszüneti egyezményt, és 110 éve született Kosáry Domokos történész.

A HONFOGLALÓ MAGYAROK – Interjúsorozatunkban a honfoglaló magyarokat mutatjuk be a téma legavatottabb szakemberei segítségével, akik tudományáguk legújabb eredményeit összegzik. A hetedik részben Kenessei András egy nemrég megtalált honfoglalás kori temető ásatásáról kérdezi Révész Lászlót.

VELÜNK OMLÓ TÖRTÉNELEM – Magyarország – ezer csodája mellett – a kastélyromok földje is. Sorozatunkból ezek közül mutatunk be néhányat. A tizenegyedik részben a rédei Esterházy-kastélyról írunk.

RÓMA CSÁSZÁRAI – Sorozatunkban a Római Birodalom legismertebb egyeduralkodóit elevenítjük meg, a császárságot megalapozó Julius Caesartól Nagy Constantinusig. A tizenegyedik részben a féktelen gladiátor Commodust állítjuk pellengérre.

KI GONDOLNÁ? – Alig ismert sztorik, izgalmas históriák, új eredmények.


Shopping Cart
FIZESSEN ELŐ A BBC HISTORYRA!