Honnan ered a flamenco?

Az először 1774-ben említett, a dél-spanyolországi Andalúziából eredő flamenco a népzene, ének és tánc szemkápráztató, színpompás és érzékekre ható kombinációja, amelyet az UNESCO nemzetközi szervezet az emberiség egyik kiemelkedő szóbeli és szellemi örökségének nyilvánított. Több, összekapcsolódó elemből áll, része a cante (ének), a toque (gitárjáték), a baile (tánc) és a palmas (taps) is.

BBC History előfizetés

A 18. századnál sokkal régebbre nyúló eredete azonban máig tisztázatlan. Általában a helyi gitanókat, a jobbára analfabéta spanyolföldi cigány népességet, az andalúzokat, valamint a mórokat, az Ibériai-félszigetet egykor uraló, észak-afrikai származású muszlimokat sejtik a háttérben, akiknek része volt a kidolgozásában. Kikapcsolódást, szórakozást nyújtott a vidéki földműveseknek, akik a tűzforró spanyol alföldön egész nap az állatok terelésével vagy a szántóföldön hajladozva, kemény munkával töltötték az időt.

A flamenco kialakulásának köze lehet az egyik legnagyobb talajon fészkelő madár káprázatos tavaszi parádéjához, melynek során a hím példányok fehér alsó- és faroktollaikat kifordítva, csillogó fehérbe öltöztetik a környéket, majd szárnyaikat visszapattintva ismét a „hétköznapi” szürkésbarna ruhájukba vedlenek, ahogy a flamenco táncosok is a szemünk előtt változnak át. Ezt a jelenséget a túzokok dürgéseként ismerik, és a madarak tavaszi násztáncának része, melynek révén a tojók vizuálisan és hangjuk alapján is kiszemelhetik maguknak a párzásra leginkább alkalmas kakast.

Könnyen lehet, hogy az andalúziai táncosok az akkoriban a síkvidéken gyakran előforduló túzokok feltűnő viselkedését adoptálták, amelyet aztán extravagáns, rikító színű ruhákkal egészítettek ki, olyanokkal, amelyet a nők ünnepi alkalmakkor tradicionálisan viseltek. Biztosan természetesen nem tudjuk, valószínűbb, hogy egyszerre több forrásból is ered az életérzéssé nemesedő flamenco, ám a túzok parádéja kétségkívül ihletője lehetett a flamenco táncos forgó, dobbanó mozgásának.

Vásárolja meg a BBC History magazin szeptemberi számának digitális változatát mindössze 890 forintért. További részletekért kattintson ide.

Shopping Cart
FIZESSEN ELŐ A BBC HISTORYRA!