Miért nevezik március idusának Caesar meggyilkolásának napját?

„Óvakodj március idusától!” Mindenki hallotta már az elhíresült mondást, ami magát Julius Caesart cseppet sem hatotta meg. De pontosan milyen naptól is kellett volna óvakodnia?

BBC History előfizetés

Julius Caesar naptárreformja előtt a római év 10 hónapból állt, Caesar azonban 12 hónapos szisztémát vezetett be. Márciust Marsról, a termékenység és a harc istenéről nevezték el. A dátumok könnyebb fejben tartása miatt három nevezetes nap is akadt egy-egy hónapban: a kalenda minden hó első napjára esett, a nona a hold járásától függően az 5. vagy 7. nap lehetett, míg az idus a telihold napjának megfelelően a 15. vagy 17. napra esett. Idust a főisten Jupiternek szentelték, és márciusban a hó 15. napját, vagyis éppen a hónap felezője előtti időt jelezte.

Már maguk a rómaiak is sokat vitatkoztak arról, hogy honnan ered a kifejezés. Egyesek szerint, mivel eredetileg a telihold idejével esett egybe, maga a szó is a fény, a látvány vagy a teljesség jelentését tükrözi, mégpedig az etruszk itis (Jupiter fénye), a latin vidus (látvány, látomás), avagy a görög eidos (forma) átalakulásaként. Mások szerint viszont az ősi etruszk iudare (fel-, megosztani) igéből jön, hiszen éppen az idus választja ketté a hónapot.

Vásárolja meg a BBC History magazin szeptemberi számának digitális változatát mindössze 890 forintért. További részletekért kattintson ide.

Shopping Cart
FIZESSEN ELŐ A BBC HISTORYRA!