Titkok a mélyből – A híres Gloucester maradványai

A HMS Gloucester 1682-­ben elsüllyedt hadihajójának megtalálását nemrég hozták nyilvános­ságra. Úgy tartják, a Mary Rose – VIII. Henrik zászlós­ hajója – 1971-­es megtalálása és 1982-­es kiemelése óta ez a legjelentősebb hajólelet a szigetországban.

BBC History előfizetés

A legújabb felfedezés során rengeteg különleges tárgyat hoztak a felszínre, köztük egy kan­csót, palackot, hajóharangot és szemüvegtokot. Az HMS Gloucester marad­ványait a Barnwell testvérek, Julian és Lincoln fedezte fel még 2007- ben, de mostanáig titokban tartották a helyét, hogy megvédjék a kincsva­dászoktól. A hajó Angliából Skóciába tartott, amikor 1682. május 6­-án, kora reg­gel az északi­-tengeri Great Yarmouth angol kikötő torko­latánál homokzátonynak ütközött és elsüllyedt, 130 em­bert temetve magával a hul­lámsírba.

A katasztrófa az előkelő uta­sok miatt is nevezetes, hiszen a hajó fedélzetén tartózkodott Stuart Jakab, York és Albany hercege, akinek alig pár percen múlt az élete. Három évre rá II. Jakab (skót királyként VII. Jakab) néven bátyja, II. Károly király örökébe lépett az angol, ír és skót trónon.

Shopping Cart