Nekik volt a legnagyobb temetésük a világon

Ha pusztán a tömeg nagyságát nézzük, mindenképpen a modern korban érdemes keresgélnünk. A második világháborút követő időkben például Churchill 1965-ös vagy II. Erzsébet királynő 2022-es temetése döntött csúcsokat Nagy-Britanniában, ám egyik sem fért volna bele a világ 10 legnépesebb gyászszertartásának mezőnyébe.

BBC History előfizetés

A legnagyobb számú érdeklődőt C. N. Annadurai indiai politikus – Madrász, majd annak újjászervezése után Tamilnádú állam főminisztere – 1969-es temetése vonzotta, amelyen a hírek szerint 15 millióan vettek részt. Homeini ajatollah iráni síita vallási vezető 1989-es temetése szintén 10 millió feletti résztvevővel zajlott, Irán akkori népességének az egyhatoda érezte kötelességének, hogy ott legyen. Kim Dzsongil észak-koreai diktátor 2011-es temetésén is hatalmas tömeg vett részt, II. János Pál pápa 2005-ös szertartásán pedig mintegy 4-5 millióan rótták le tiszteletüket.

Nem pusztán a jelenlévők számát, hanem a ceremónia mértékét tekintve alighanem kiemelkednek az ókori uralkodók fényűző halotti ünnepségei, közülük is az egyiptomi fáraók hosszú gyászidőszakkal megrendezett, kifinomult szertartásai.

De Kína első császára, az örök életet hajszoló, i. e. 210-ben mégis elhunyt Csin Si Huang-ti sem vallott szégyent az előkészületek terén, hiszen a több ezer ember munkájával, éveken át épített hatalmas és máig fel nem tárt, vélhetően kincsekkel teli mauzóleuma közelében egy egész agyaghadsereget temettek el, és a legenda szerint számos ágyasát, valamint a síremlékének titkaiba beavatottakat mind kivégezték.

Vásárolja meg a BBC History magazin novemberi számának digitális változatát mindössze 895 forintért, vagy fizessen elő kedvezményesen!

Shopping Cart