Ez az ember 70 évig átverte a világot

Egy 1903-ban kiadott amerikai zenei enciklopédia a következő rejtélyes bejegyzést tette közzé legeslegutolsó szócikként, közvetlenül a cintányér német megfelelője, a zymbel után: zzxjoanw. A kifejezés állítólag a maorik körében egyfajta dobot vagy sípot jelölt – már maga a bizonytalanság is gyanút kelthetett –, kiejtés szerint pedig közel állt az angol shaw, azaz „bozót” szóhoz. Az enciklopédisták és nyelvtudósok között a szócikk nagy feltűnést keltett, de eszükbe sem jutott vitatni évtizedeken keresztül, sőt előfordult, hogy legfeljebb a maori nyelv szerinti kiejtésbe kötöttek bele, de mélyebben nem kutattak a szó eredete után.

BBC History előfizetés

Az enciklopédiát egyébként egy Rupert Hughes nevű úriember publikálta, aki meglehetősen nevezetesnek számított: változatos pályája során Oscar-díjra jelölt forgatókönyvíróként, rendezőként, regényíróként, katonatisztként – és nem mellesleg zeneszerzőként is letette a névjegyét. Egyébként pedig a nagybátyja volt egy közismerten különc milliárdosnak, Howard Hughes-nak, aki sorra döntötte a légi rekordokat és meghatározó szerepe volt az 1930–1940-es évek amerikai repülőgép-iparában.

Ami az enciklopédia-szócikket illeti: Rupert Hughes valójában viccnek szánta, ennek ellenére több mint hét évtized és sok különböző nyelvű kiadás telt el, amíg a tréfát leleplezték, csak 1976-ban bizonyították be kétséget kizáróan, hogy a maori dob vagy síp valójában „kacsa”.

Shopping Cart
FIZESSEN ELŐ A BBC HISTORYRA!