Prónay kastély titkai

Magyarország – ezer csodája mellett – a kastélyromok földje. Sorozatunkban ezekből a jelenlegi állapotukban is lenyűgöző épületekből és fordulatos történetükből mutatunk be néhányat. Jelen cikkünkben a Prónay kastélyt ismertetjük.

Ma legfeljebb falu- vagy örökségnapok ritka pillanataiban nyílik meg az acsai Prónay-kastély kapuja, amely története során mindig is az elzárkózás, a világtól való elvonulás és a csöndes elmélyülés erődszerűen zárt rezidenciája volt. Aki manapság keresztülautózik a Nógrád megyei településen, aligha gondolná, hogy a domboldal fákkal benőtt sűrű magaslatán vadregényes kastélyt rejtenek a fátyolszerű lombok. Erőt sugárzó, saroktornyos épület, amely egyszerre készült a betolakodó elleni védelemre, és fejezte ki a csendes vidéki mindennapok ünnepi szépségét. A titokzatos épület belül eltévedéssel fenyeget, a sarokszobákból ajtók, lépcsőházak, újabb szobák és újabb lépcsőházak nyílnak.

Köszönhetően generációk hosszú munkájának, építkezések sorozatának, zegzugos, titkos átjárókkal teli épület lett a kastély, amely nem árulja el könnyen titkait.

Aligha véletlen, hogy filmes stáboknak is megtetszett. Sopsits Árpád itt forgatta Torzók (2001) című díjnyertes filmjét. A protestáns főurak egykori hanyatló rezidenciája egy levegőtlen, elnyomó nevelőintézet mindennapjainak adott díszletet. Egykori tulajdonosai minden bizonnyal fejüket csóválták volna. A kastély a pártállami években a honvédség gyógyszerraktárának adott helyet, felújítására számos terv született. Nemrégiben megújult a kastély teljes tetőzete, megszüntetve a sok kárt okozó beázásokat.

Az építés dátumáról maga a homlokzati címeres kronosztikon tájékoztat, eszerint az épületet 1735–1740 között emelte tótprónai és blatniczai Prónay Gábor és királyfalvi Róth Éva.

Egy a tűzben elhamvadt – de korábban idézett – levéltári irat szerint a kastély tervezője Giovanni Battista Carlone volt, aki Egerben működött. Sajnos a rezidencia építéséhez Csővárról hordták el az értékes követ, így az úri lak építése együtt járt a régi vár megsemmisülésével. A középkori vár kőfaragványai a kert díszévé váltak, beépítették őket a kastélyt körülölelő parkba. Az acsai birtokot is csere útján szerezte Prónay Gábor a 18. században, gróf Károlyi Sándorral kötött üzletet. A vagyonszerző fiai, Prónay Gábor és László, a báróságig vitték Mária Terézia idejében. A család valósággal dúskált a művelt tudós és művész emberfőkben.

🔒 A teljes cikk a BBC History magazin 2022. szeptemberi számában olvasható.

A BBC History bemutatja a történelem izgalmasabb oldalát! Fizessen elő és olvassa rendszeresen Magyarország kedvenc havilapját!  Előfizetek