Magyarok New Yorkban, 1880–1920

Fejős Zoltán

New Yorkban jelentős magyar közösség tartotta össze a több különböző etnikumból származók által lakott és határaiban sem egységes „magyar negyedet”, amelynek vonzerejét sajátos légköre, kultúrája, építészete és szolgáltatásai jelentették.

New York lakossága az 1890-es 1,5 millióról tíz év alatt 3,4 millióra nőtt, London után a világ második legnépesebb városává vált. A hihetetlen növekedés részben annak volt köszönhető, hogy 1898-ban az addig Manhattanből és Bronxból álló New Yorkhoz csatolták Brooklynt – az Unió negyedik legnépesebb városát –, továbbá Queenst és Richmond megyét (a mai Staten Islandet). Az öt városrészből egyesített New York City a legnépesebb amerikai város lett, végérvényesen maga mögé utasítva riválisát, Chicagót. A lakosságszám rohamos növekedésének másik forrása az európai s részben a közel-keleti országokból érkező munkavállalók, vándormunkások, a nyomor és a vallásüldözések elől menekülők beözönléséből származott.

Akik nem mentek tovább az ország más vidékeire, főként Manhattanben kerestek maguknak munkát és szállást. A legzsúfoltabb, a délkeleti városrészt, a híres-hírhedt Lower East Side-ot túlnyomórészt bevándorlók lakták. Manhattant az észak–déli 5. sugárút – a Fifth Avenue – osztja nyugati és keleti oldalra. Vele merőlegesen a kelet–nyugati irányban futó Houston utca is határvonalat képez, tőle északra kezdődnek a számozott utcák 1-től 218-ig, a délieket névvel illették, illetve illetik. A délkeleti alsó városrész volt a zsidónegyed, amelynek felsőbb utcáit galíciai, oroszországi és kelet-európai zsidók, alsóbb részét spanyol zsidók lakták. Keletre terült el a német negyed, amely részben átfedésben is állt a „magyar negyeddel”, kissé délkeletre az olasz, azon túl még délebbre a kínai.

New Yorkban a magyarországi születésűek száma 1880-ban még alig haladta meg a négyezret, húsz év múlva számuk azonban már 31 516 főre rúgott. Egy statisztikus becslése szerint ekkor 70 százalékuk izraelita (zsidó) vallású volt, 20 százalék katolikus, 10 százalék protestáns.

Ez némileg az etnikai megoszlásra is utal. Az arány idővel módosult, megnőtt a magyarok létszáma. A magyarországi zsidók eléggé elkülönültek a máshonnan származó zsidóktól, jó részük meghatározó szerepet játszott az amerikai magyar intézmények alapításában és a közélet alakulásában. Fakadtak ebből jókora ellentétek, a magyarok egy része nem nézte jó szemmel, hogy a New Yorki-i magyarokat úgymond a zsidók képviselik. Tíz év múlva, 1910-ben 76 627 Magyarországon született bevándoroltat írtak össze, újabb tíz év elteltével, a háborút követően, 64 393-at.

🔒 A teljes cikk a BBC History magazin 2022. szeptemberi számában olvasható.

A BBC History bemutatja a történelem izgalmasabb oldalát! Fizessen elő és olvassa rendszeresen Magyarország kedvenc havilapját!  Előfizetek