Hitler birodalma

BBC History 2023. áprilisi száma

Hogyan építette fel a Hitler a Harmadik Birodalmat? Milyen szerepet szánt a gyerekeknek és fiataloknak – mire szolgált a Hitlerjugend? Miért akarták a nácik totálisan kontrollálni az élelmiszertermelést és az evést-ivást? Miként bukott el a Hitler elleni egyik legravaszabb merénylet? Hogyan épült ki a holokauszt gépezete? Mi okozta a birodalom bukását, és hogyan ment végbe? Történészek adnak választ a fenti kérdésekre és elemzik a náci Németország alapjait, hétköznapjait, lebomlását.

Eleinte a párt utánpótlásaként szolgált a Hitlerjugend, majd a fronton is számítottak a gyerekkorú fiatalokra. Vitári Zsolt avat be a részletekbe. Lisa Pine bemutatja, hogy a hazaszeretetre és áldozatkészségre hivatkozva miként befolyásolták a nácik mindazt, ami a nemzet asztalára került. Roger Moorhouse egy kevéssé ismert, mégis rendkívüli embert állít elénk, akinek merész gyilkossági kísérlete majdnem sikerrel járt. James Bulgin a holokauszt korai szakaszának történetén keresztül illusztrálja, hogyan nőtt ki az elnyomás és kegyetlenség politikájából a nyílt megsemmisítés. A második világháború utolsó hónapjaiban Hitler egyre inkább elszakadt a valóságtól. A világhírű történész, Richard J. Evans vázolja fel a náci Németország összeomlásának történetét.

INDIÁNOK EURÓPÁBAN – Az őslakos amerikaiak az Atlanti-óceánon átkelve megdöbbentek az európaiak furcsa szokásain és társadalmi egyenlőtlenségén. Interjú Caroline Dodds Pennockkal.

INTRIKÁK A HATALOMÉRT – Portugália évszázadokon át bővelkedett a trónért és az öröklésért folytatott harcok váratlan fordulataiban. Navarrai Mészáros Márton áttekintése.

KORA ÚJKORI HANGOKLucy Wooding nyolc példán szemlélteti a 16. század hétköznapi emberének reményeit és félelmeit.

HÍRÜNK A VILÁGBAN – Björnstjerne Björnson Nobel-díjas norvég író Apponyi Albert és a magyar nemzetiségpolitika bírálója volt. De mivel háborították fel a magyarok? Beretzky Ágnes ad feleletet. Peterecz Zoltán egy különleges amerikai, Royall Tyler a magyarokkal a két világháború között kialakított szoros és empatikus viszonyát tárja fel.

Április számunk rovatai

ÚJ SOROZAT! BUDAPEST TÖRTÉNETE – A 150 évvel ezelőtti városegyesítésre emlékezve, hat fejezeten keresztül mutatjuk be a mai Budapest történetét, a település kezdeteitől a rendszerváltásig. Az első részben Láng Orsolya ír Aquincumról, a római kori provinciafővárosról.

A HONFOGLALÓ MAGYAROK – Interjúsorozatunkban a honfoglaló magyarokat mutatjuk be a téma legavatottabb szakemberei segítségével, akik tudományáguk legújabb eredményeit összegzik. A negyedik részben Kenessei András a honfoglalás kori sírleletek tanulságairól kérdezi Révész Lászlót.

ÉVFORDULÓKRomsics Ignác két fontos eseményt vizsgál, amelyek 175 éve történtek: elfogadták az 1848-as áprilisi törvényeket és összeült a német nemzetgyűlés előparlamentje.

VELÜNK OMLÓ TÖRTÉNELEM – Magyarország – ezer csodája mellett – a kastélyromok földje is. Sorozatunkból ezek közül mutatunk be néhányat. A nyolcadik részben a Tolna megyei tengelici kastélyvilág kerül terítékre.

RÓMA CSÁSZÁRAI – Sorozatunkban a Római Birodalom legismertebb egyeduralkodóit elevenítjük meg, a császárságot megalapozó Julius Caesartól Nagy Constantinusig. A nyolcadik részben az igazságos császárnak tartott Traianust mutatjuk be.

KI GONDOLNÁ? – Alig ismert sztorik, izgalmas históriák, új eredmények.


Már kapható az újságárusoknál, a nagyáruházakban és a benzinkutakon!
Kedvezményes előfizetés: Kocsis Kiadó 
Digitális magazinunk innen tölthető le: Digitál Stand | Laptapír