Forster- és Degenfeld-Schonburg-kastély

Magyarország – ezer csodája mellett – a kastélyromok földje. Sorozatunkban ezekből a jelenlegi állapotukban is lenyűgöző épületekből és fordulatos történetükből mutatunk be néhányat. Jelen cikkünkben a Forster- és Degenfeld-Schonburg-kastély ismertetjük.

A téli időben sáros, kavicsos út kanyarog a Concóhátpusztára, ahol a szántóföldek mentén, elvadult cserjésszigeten áll az egykori emeletes főnemesi kastély, a Degenfeld-Schonburgrezidencia. Műanyag szalaggal kerítették körbe, mintha bűnügyi helyszínen járnánk, egy kamera működésére kopott fatábla figyelmeztet. Kérdés – inkább költői –, hogy a tulajdonos igyekezete vajon elégséges lesz-e az ingatlan megóvására az illetéktelen látogatóktól, akik, ha értéket már nem is találnak – hacsak egy-két jobb állapotú bontott tégla nem érték –, esztelen rombolásban fejezik ki életük értelmetlenségét.

Ács központjában a történelem viharai megóvták gróf Zichy Ernő egykori emeletes kastélyát, az épület ma könyvtárnak, művelődési háznak ad otthont, a pusztai kastélynak azonban nincs funkciója.

Csak remélni lehet, hogy történetében kedvező fordulat áll be, és egyszer megindul falai között egy műemlékhez méltó felújítás.

A concóhátpusztai kastély alapjait Forster Géza mezőgazdász, neves agrárpolitikus rakta le, aki az 1863-as tagosítás után kialakult birtok koronájaként emelte az eklektikus stílusú, főként neoreneszánsz elemekkel díszített rezidenciát a családi birtokon.

🔒 A teljes cikk a BBC History magazin 2022. októberi számában olvasható.

A BBC History bemutatja a történelem izgalmasabb oldalát! Fizessen elő és olvassa rendszeresen Magyarország kedvenc havilapját!  Előfizetek