Csupasz pisztolypárbaj

Nick Rennison

Csupasz pisztolypárbaj

Amikor 1806-ban Evesham parlamenti képviselője, Humphrey Howarth perpatvarba keveredett Barrymore grófjával, arra a döntésre jutottak, hogy párbajjal tesznek igazságot. Howarth fogta magát, és a párbaj helyszínén egészen alsónadrágig levetkőzött. Arra hivatkozva tette ezt, hogy nem akarja az esetleges sérülését elfertőzni a belekerülő ruhaanyaggal. Ami pedig a grófot illeti: megütközött, amikor azt látta, hogy ellenfele egy szál „gatyában” áll ki ellene. Egyesek szerint ez arra késztette, hogy visszalépjen, ugyanis úgy érzékelte, őt is nevetségessé tenné, ha egy csaknem meztelen emberrel folytatna élet-halál harcot.

A teniszbajnok bukása

A nagy presztízsű wimbledoni tenisztorna egyik korábbi férfi döntőse az Ördög-szigeten (Francia Guyana) lévő fegyenctelepen halt meg, miután gyilkosságért életfogytiglani büntetésre ítélték. Az ír születésű Vere St. Leger Goold az 1897-es teniszverseny döntőjében szenve- dett vereséget. Miután sportpályafutása véget ért, italba, drogokba és adósságokba süllyedt. 1907-ben őt és francia feleségét elítélték, amiért Monte-Carlóban megöltek egy nőt ékszereiért és készpénzéért. Az Ördög-szigetre deportált Goold nem sokkal a büntetőtelepre érkezése után önkezűleg végzett magával.

Mérgezett nyíl

Egy híres walesi rögbisztár élete balszerencsés véget ért, amikor eltalálták egy mérgezett nyíllal. Az 1870-ben született Norman Biggs a legfiatalabb játékosként került be a walesi válogatottba 18 éves korában – ez a rekord egészen 2010-ig a nevéhez fűződött. Miután visszavonult a sportpályafutástól, a gyarmati Nigériában lett rendőr főfelügyelő. Egy a helyiekkel folytatott 1908-as csetepaté közben mérgezett nyíllal lőttek rá, és négy nappal később belehalt sérüléseibe.

A BBC History bemutatja a történelem izgalmasabb oldalát! Fizessen elő és olvassa rendszeresen Magyarország kedvenc havilapját!  Előfizetek